مواد اولیه برای تولید فرش های ماشینی نخ ها هستند. سه دسته نخ شامل نخ خاب، نخ تار و نخ پود بافت فرش ماشینی را بر عهده دارد. در هنگام تولید فرش نخ های تار و پود از طول و عرض فرش عبور می کنند که به رنگ سفید و عموما از جنس پلی استر و پنبه هستند. دسته مهم نخ های خاب می باشند که بافت فرش را شکل داده و با گره خوردن به دور نخ های تار و پود فرش را پدید می آورند. ویژگی های مربوط به کیفیت، دوام، رنگ و طرح و نقشه، ظرافت بافت و .... به الیاف خاب مربوط است. از این رو صحبت در مورد کیفیت فرش های ماشینی به صحبت در مورد کیفیت الیاف خاب محدود می شود.
الیاف خاب فرش
الیاف خاب همان نخ هایی هستند که در سطح فرش به رنگ های مختلف دیده می شوند. این نوع نخ هنگام تولید بی رنگ و ساده هستند و پس از نخ ریسی به قسمت رنگرزی سپرده می شوند تا یکی از رنگ های زیبا و خیره کننده طیف رنگی را به خود اختصاص دهند و متناسب با رنگی گرفته شده در بافت فرش ماشینی به کار روند. هرچند در فرش های ابتدایی تولید شده در سال های 1350 رنگ ها بسیار محدود بوده و رنگ زمینه تنها در چند رنگ قرمز، روناسی و لاکی دیده می شدند اما در حال حاضر هر رنگ قابل تصوری که مد نظر داشته باشید در بافت فرش ماشینی بکار گرفته می شود. تولید کنندگان توانمند کاشانی به خوبی نسبت به تأثیر زیبایی فرش های ماشینی بر دکوراسیون آگاه بوده و با تکیه بر هنر فاخر طراحان رنگ های بی نظیری را در بافت بکار برده اند.
الیاف خاب از سه جنس اکریلیک، پلی استر و پلی پروپلین خارج نیستند و انواع فرش های ماشینی از خلوص یا درصد ترکیب این نخ ها بافته می شود. در نظر داشته باشید خرید هر تخته فرش ماشینی باید به تناسب کاربرد فضایی که قرار است در آن پهن شود، صورت می گیرد و تعیین کننده ویژگی های کاربردی فرش، الیاف خاب است. از این جهت در انتخاب هر کدام از فرش های اکریلیک، پلی استر یا پلی پروپلین لازم و ضروری است هم با ویژگی های فرش و هم با کاربرد فضا آشنا باشیم.
در بین سه نوع الیاف اکریلیک، پلی استر و پلی پروپلین نخ اکریلیک نسبت به سایرین با دوام تر و پس از آن پلی استر و سپس پلی پروپلین قرار گرفته است. اگر قرار است فرش در مکان شلوغ و پر تردد و با میزان پاخوری بالا پهن شود، الیاف اکریلیک بهترین گزینه است اما اگر میزان تردد و میزان شست و شو به صورت غیرمعقول بالا نیست انتخاب فرش پلی استر توصیه مناسبی است. هرچند عمده تولید کنندگان از ترکیب این دو الیاف برای بافت فرش استفاده می کنند اما ممکن از فرش با نام اکریلیک عرضه شود که در این مواقع دیدن شناسنامه فرش میزان درصد ناخالصی را مشخص خواهد کرد.
آشنایی با فرش پلی استر و مزایا و معایب آن
الیاف پلی استر اگر فرآیند هیت ست را از سرگذرانده باشند در ویژگی های مثبت خود تقویت شده و در واقع الیافی تثبیت شده هستند. از مهم ترین مزایا و معایب الیاف پلی استر می توان موارد زیر را مد نظر قرار داد:
هر فرش ماشینی اگر به روش ها و اصول ناصحیح نگهداری شود دوام و طول عمر چندانی نخواهد داشت به علاوه آنکه لزوم استفاده متناسب با کاربرد و ویژگی های فرش هم بر کسی پوشیده نیست. برای مثال الیاف ابریشم الیاف زیبا و با کیفیتی هستند اما در برابر فشار و سایش مقاومتی ندارد از این رو با وجود کیفیت مطلوب، اگر فرش ابریشم در جلوی درب ورودی که تردد زیاد است پهن شود، نباید انتظار ماندگاری فرش را داشته باشیم. این در حالی است که فرش های ابریشم بهترین گزینه برای دکوراسیون پذیرایی و تابلو فرش ها قالیچه های لوکس و ... هستند.
در مورد فرش های پلی استر هم قضیه به همین شکل است، بدین ترتیب که این بافته ها اگر در مکان های کم تردد پهن شوند می توانند با دوام و با کیفیت نامیده شوند. البته دوام و مقاومت فرش های پلی استر پس از فرش های اکریلیک مثال زدنی و قابل توجه است.
فرش های پلی استر را نباید تا زد و اگر قصد استفاده از فرش را نداریم باید به صورت لوله شدن در کناری قرار دهیم.
زیبایی و درخشندگی این الیاف خصوصا اگر از نوع هیت ست باشند بسیار قابل توجه بوده و به خوبی می توانند زیبایی نگاره های آریایی را به رخ کشند. ظرافت این الیاف موجب شده تا در بافت فرش های 1200 شانه و 1500 شانه که به علت ظرافت و زیبایی بی نظیر فرش های شبه دستبافت یا دستبافتگونه نامیده می شوند، مورد استفاده واقع شوند.
برای خرید فرش های پلی استر بهتر است از فروشگاه های اینترنتی تولید کنندگان نامی کمک بگیریم. در این فروشگاه ها به وضوح خالص یا ناخالص بودن الیاف فرش مشخص شده و بدون هیچ نگرانی و دغدغه ای در رابطه با تقلبی بودن فرش، امکان خرید مقرون به صرفه و آسان وجود دارد.
قیمت فرش پلی استر بسیار پایین تر از آکریلیک است. کسانی که خرید فرش های ارزان قیمت را می خواهند توصیه می شود از این محصولات بهره ببرند.
عمر فرش پلی استر بستگی به هیت ست شدن الیاف پلی استر قبل از بافت دارد. محصولاتی که با الیاف هیت ست نشده بافته شده باشند، عمر کمتری دارند و وزن فرش پلی استر نسبت به دیگر محصولات نیز کمتر است.
اگر بخواهیم به معایب فرش پلی استر اشاره کنیم می توانیم به طول عمر کمتری که نسبت به محصولات آکریلیک دارد اشاره کنیم
خرید فرش پلی استر
فرش های فانتزی و مدرن کارخانه تولیدی فرش کاشانک و فرش های کودک این مجموعه از جنس پلی استر است. فرش های پلی استر این تولیدی هیت ست شده هستند. یعنی الیاف پلی استر قبل از بافت، هیت ست می شوند و طول عمر و مقاومتشان بالا می رود.
اگر به دنبال قرش های زیبای پلی استر هستید، گروه تولیدی فرش کاشانک، انواع فرش های چاپی و کلاریس پلی استر را به شما پیشنهاد می دهد که زیبایی فوق العاده ای دارد چون با پالت رنگی نامحدود بافته شده است.
تمامی محصولات این مجموعه دارای ضمانت نامه و گارانتی می باشند و افراد می توانند به صورت حضوری و یا اینترنتی خرید خود را انجام دهند.