آهار فرش ماشینی، فرایند تکمیل فرش است که این مرحله بعد از بافت فرش ماشینی ایجاد می شود و به نوعی مرحله تکمیل فرش است. فرش های ماشینی درجه یک، محصولاتی هستند که تمامی مراحل آن به صورت استاندارد انجام شود. در این مبحث به مرحله آهار و تکمیل فرش پرداخته می شود و مشخص می شود که در این مرحله چه عملیاتی روی قالی ماشینی ایجاد می شود.
آهار فرش چیست؟
برای همه واضح و مبرهن است که فرش های ماشینی توسط دستگاه تولید می شوند و گره هایی که در یک متر از طول و عرض قالی زده می شود در حقیقت نخ های U شکل هستند که دور نخ تار پیچیده می شوند بر خلاف قالی های دستباف که گره زده می شود.
برای تحکیم این ریشه ها و برای جلوگیری از درآمدن این گره های U شکل در فرش های ماشینی، مرحله آهار فرش ماشینی انجام می شود. در این مرحله از چسب آهار که ترکیبات آن شامل رزین پلی ونیل استات، پلاستو سایزر، آنتی باکتری، نشاسته، پلی ونیل الکل است استفاده می شود. نشاسته ای که برای آهار فرش به کار می رود باید دارای گلوتن و فاقد نمک باشد. قبل از این مرحله توصیه می شود که میزان رطوبت و ناخالصی و ویسکوزیته نشاسته بررسی شود.
وقتی که فرش ماشینی توسط دستگاه بافته شد در مرحله آهار ، با استفاده از این ترکیبات، گره های پشت فرش را فیکس می کنند. وقتی چسب زنی پشت فرش انجام شد از حرارت برای خشک کردن آن استفاده می کنند.
برخی از محصولات در مرحله آهار به دلیل انجام این فرایند به صورت غیر استاندارد، آسیب می بینند. استفاده از دمای بیش از اندازه در خشک کردن؛ فرمولاسیون غیر حرفه ای چسب، سبب انجام این مرحله به صورت غیر حرفه ای می شود.
آهار استاندارد سبب افزایش کیفیت فرش ماشینی و طول عمر آن می شود. در حقیقت یکی از عواملی که سبب بالا رفتن طول عمر فرش ماشینی می شود، آهار استاندارد و حرفه ای است.
فرایند آهار استاندارد فرش ماشینی در کارخانه های تولید فرش ماشینی
این مرحله شامل سه دوره براشینگ، شیرینگ و آهار زنی می باشد.
در مرحله براشینگ که مراحله اول در این دوره است رول های فرش از فرچه ها و برس های مخصوص عبور می کند که نخ و پرز اضافی سطح قالی گرفته می شود.
در مرحله دوم یا شیرینگ، ناهمواری های روی سطح قالی توسط تیغه هایی مارپیچ گرفته می شود و از روی سطح قالی زده می شود. و ارتفاع نخ خاب یکدست می شود و تنظیم می شود.
در مرحله سوم این دوره، آهار است که غلطک هایی وجود دارد که از یک تشتک که چسب آهار دارد عبور می کند و به پشت قالی زده می شود و سپس فرش های آهار زده شده به سمت خشک شدن فرش ها هدایت می شوند و این خشک شدن توسط سیلندر انجام می شود. محصولات در این مرحله با دمای 80 الی 120 درجه خشک می شوند.
در مرحله آخر و مرحله نهایی، طول فرش زیگزاگ و عرض فرش، ریشه زده می شود. زیگزاگ که با رنگ زمینه فرش زده می شود سبب دوام و استحکام فرش ماشینی است.
سپس بازدید نهایی توسط کارشناسان بافت فرش ماشینی صورت می گیرد.
خرید فرش باکیفیت و درجه یک
آهار فرش ماشینی همانند دیگر مراحل مثل بافت فرش ماشینی، نوع جنس فرش، از اهمیت بالایی برخوردار است. این مرحله برای فرش های ماشینی دستبافتگونه اعم از 1500 شانه، 1200 شانه، 1000 شانه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. چون تعداد گره ها در این محصولات بالاست و عاملی که فیکس کننده این گره ها است، آهار و چسب پشت فرش است. از این رو توصیه می شود از کارخانه هایی معتبر و از برندهای مشهور فرش از جمله فرش کاشانک خریداری شود.